Je zou het niet zeggen, maar de Chelsea laars loopt al heel wat jaartjes mee. De laars met de welbekende elastische zijkanten dateert namelijk uit het Victoriaanse tijdperk en werd pas zo’n honderd jaar later door de mode-industrie opgepikt.
 

We schrijven 1851, de Engelsman J. Sparkes-Hall (schoenmaker van Queen Victoria) patenteert het model dat wij nu kennen als de Chelsea laars. Het model was dan wel niet zo nieuw, de elastische inzet daarentegen was wel degelijk een innovatie. Naar verluidt droeg Queen Victoria de comfortabele laars dan ook elke dag tijdens haar koninklijke rondje door de paleistuin. Smart lady! En dat was destijds natuurlijk meteen een aanprijzing voor de welvarende klasse. 

 

 
Hoe komt de Chelsea laars nu eigenlijk aan deze naam?
 

In de jaren 50 werd de Chelsea laars enorm populair onder jonge muzikanten, kunstenaars en filmregisseurs in Engeland. Deze creatievelingen hingen in die tijd vooral rond in de wijk Chelsea in West Londen en aangenomen wordt dat dit de reden is voor de huidige naam. Overigens kwam de echte boost in populariteit pas toen de Beatles ze gingen dragen.

 

 

Door de jaren heen zien we het laarsje in diverse uitvoeringen, leersoorten en kleuren voorbij komen, maar het originele design is dus nooit echt veranderd. Vandaag de dag wordt de comfortabele Chelsea laars dan ook gezien als een mooie, klassieke basic. Nog een pluspunt, het makkelijk in te stappen laarsje past bij elke kledingstijl. Had Queen Victoria zo’n 150 jaar geleden al in de smiezen!

 

 
x